Overlijden in het buitenland

Wanneer een reisgenoot of dierbare komt te overlijden in het buitenland, komt er veel op u af. Er moeten een aantal praktische zaken worden geregeld, zoals het eventueel terugbrengen van de overledene naar Nederland voor de uitvaart. Klopper & Kramer kan u hierbij de juiste ondersteuning bieden. Hieronder vertellen we u meer over wat te doen wanneer een dierbare overlijdt in het buitenland.

maashorst

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Het kan zijn dat u samen reisde met de overledene, maar het kan ook zijn dat de overledene alleen reisde. Wanneer uw reisgenoot komt te overlijden in het buitenland, is dat vaak extra lastig. U bent ver van uw vertrouwde omgeving en moet zonder steun van familie of vrienden een aantal zaken regelen.

Belangrijk is dat u een arts waarschuwt om het overlijden officieel vast te stellen. De verklaring van de arts heeft u nodig om het overlijden te melden bij de lokale gemeente. Hier ontvangt u de akte van overlijden en de laissez-passer, die nodig is om de overledene terug te brengen naar Nederland. Vervolgens gaat u na of de overledene een reis- en/of uitvaartverzekering heeft en meldt u het overlijden bij de alarmcentrale van desbetreffende verzekeringsmaatschappijen.

Indien een dierbare komt te overlijden in het buitenland, maar u zelf in Nederland bent, hoeft u vaak enkel contact op te nemen met de alarmcentrale van de reisverzekering en met de uitvaartverzekering. Zij kunnen u verder helpen.

Uitvaart in Nederland of in het buitenland

Wanneer een dierbare overlijdt in het buitenland moet zo snel mogelijk worden besloten of de uitvaart in het land van overlijden of in Nederland plaats zal vinden. Indien de overledene zijn of haar wensen hierover niet heeft geuit of vastgelegd, bepalen de nabestaanden dit. Vaak wordt de overledene teruggehaald naar Nederland (repatriëring) voor de uitvaart, maar dit is niet altijd het geval. Bijvoorbeeld wanneer de overledene al voor een lange tijd in het buitenland woont en heeft aangegeven hier begraven of gecremeerd te willen worden. In dat geval kunt u contact opnemen met een uitvaartondernemer in het betreffende land.

voorbespreking
overlijden in het buitenland

Overledene overbrengen naar Nederland

Het weer thuisbrengen van Nederlanders die in het buitenland overlijden is een speciale discipline. Klopper & Kramer heeft veel ervaring met repatriëring en is in staat snel en met een geruststellende doortastendheid in actie te komen.

Hiertoe wordt samengewerkt met nationale en internationale organisaties. Zo zorgen wij ervoor dat u in uw vertrouwde omgeving samen met de andere dierbaren afscheid kunt nemen.

Kosten voor repatriëring

Wanneer een dierbare komt te overlijden in het buitenland, worden de kosten van repatriëring meestal vergoed door de reisverzekering. Hieronder vallen ook de kosten die worden gemaakt bij de voorbereiding van het vervoer, zoals het gereedmaken van het lichaam voor de terugreis. Wanneer de overledene geen reisverzekering heeft of deze de kosten voor repatriëring niet dekt, kan de repatriëring door de uitvaartverzekering worden vergoed.

Indien de overledene op geen enkele manier verzekerd is voor repatriëring, komen de kosten bij de nabestaanden te liggen. De kosten voor het overbrengen van een overledene naar Nederland variëren sterk, afhankelijk van in welk land de overledene zich bevindt. Wanneer de nabestaanden niet in staat zijn de repatriëring te betalen, vindt de uitvaart in het buitenland plaats.

Over Klopper & Kramer

Klopper & Kramer is al bijna 100 jaar dé uitvaartonderneming van Nijmegen. Op professionele en betrokken wijze ondersteunen wij u bij het afscheid van uw dierbare. U kunt dan ook rekenen op onze expertise bij alle zaken die geregeld moeten worden rondom repatriëring en de uitvaart. Hierbij staan de wensen van de overledene en de nabestaanden altijd centraal. Wij zorgen voor een vlekkeloze organisatie. Zo kunt u zich volledig op het afscheid richten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *