Kies voor een duurzame en milieuvriendelijke uitvaart met natuurbegraven

Natuurbegraven en duurzaamheid

Duurzaamheid is een thema dat steeds belangrijker wordt. Ook binnen de uitvaartzorg. Om die reden zijn wij aangesloten bij GreenLeave, het platvorm van duurzame uitvaartondernemingen.

Als deelnemer aan Greenleave maken wij steeds de afweging of een keuze ook duurzaam is, dus zo min mogelijk belastend voor het milieu. Of het nu ons uitvaartcentrum betreft, transportmiddelen of andere onderdelen van een uitvaart (bloemen, kist/wade, consumpties).

Vrijwel op alle onderdelen van een uitvaart zijn duurzame keuzes mogelijk. Daarbij gaan wij verder dan alleen het begraven in de natuur.

greenleave duurzame uitvaart
Begrafenis Nijmegen - Klopper & kramer

De mogelijkheden bij een duurzame uitvaart

Een duurzame uitvaart begint bij het beperken van de vervoersbewegingen. Dat betekent dus zo veel mogelijk herdenken op één locatie. Denk bijvoorbeeld aan een sfeervolle samenkomst op een natuurbegraafplaats, met na de begrafenis een lunch in de vorm van een picknick in het groen. Of afscheid met uitzwaaien overledene, gevolgd door een hapje en drankje in Oud-Mariënboom. 

Voor het vervoer van de overledene kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld een ecologisch verantwoorde kist of linnen wade.

Vervolgens kan er een koets met paarden of simpelweg een loopkoets worden gebruikt. Om de vervoersbewegingen te beperken wordt soms ook gebruik gemaakt van de Uitvaart-Bus. De mogelijkheden zijn eindeloos en wij denken als uitvaartondernemer graag met u mee hoe we de uitvaart zo duurzaam mogelijk kunnen inrichten. 

Natuurlijke begraafplaatsen

Natuurbegraven wordt steeds populairder in Nederland en het aantal natuurbegraafplaatsen neemt snel toe. Een lokaal voorbeeld hiervan is natuurbegraafplaats Mookerheide. Een natuur begrafenis is wat ons betreft de ideale tussenvorm tussen (traditioneel) begraven en cremeren. 

Soms horen wij het argument, “we gaan maar cremeren, omdat we de kinderen niet willen opzadelen met grafonderhoud, grafsteen en verlenging na 20 jaar…”, kortom cremeren als “second best”. In dat geval, wanneer eigenlijk begraven toch de voorkeur heeft, is een natuurgraf de ideale oplossing.

Helemaal als u bedenkt dat veel al vooruit geregeld kan worden. Het graf kan op ieder moment betaald worden; het is immers eeuwig durend. Wanneer er voor deze mogelijkheid wordt gekozen in combinatie met afspraken over de rest van de uitvaart, met eventueel vooruitbetaling in ons depositofonds, kan dat een hoop rust geven.

voorbespreking

7 duurzame kernprincipes

De bij Greenleave aangesloten bedrijven ervoor dat zij in hun eigen bedrijfsvoering rekening houden met duurzaamheid. Hiervoor hebben wij gezamenlijk 7 kernprincipes opgesteld, gebaseerd op de internationale richtlijn voor duurzaam ondernemen ISO 26000. 

Onder deze principes vallen een aantal harde eisen, maar ook een aantal ‘zachte’ eisen, die ieder op zijn eigen manier invult. Die kernprincipes zijn als volgt:

 1. De Duurzame Uitvaartondernemer is een goede werkgever
 2. De Duurzame Uitvaartondernemer minimaliseert de milieu-impact van haar bedrijfsvoering
 3. De Duurzame Uitvaartondernemer houdt bij haar inkopen rekening met duurzaamheid
 4. De Duurzame Uitvaartondernemer doet eerlijk zaken en houdt rekening met de wensen en belangen van haar klant
 5. De Duurzame Uitvaartondernemer ondersteunt maatschappelijke initiatieven
 6. De duurzame uitvaartondernemer communiceert eerlijk en transparant over zijn duurzame werkwijze.
 7. De duurzame uitvaartondernemer leidt zijn medewerkers op op het gebied van duurzaamheid.

Keurmerk

Onze organisatie heeft een keurmerk van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg. Dat keurmerk staat garant voor de volgende zes zekerheden:

  1. Heldere afspraken over uitvoering
  2. Transparante kostenbegroting binnen 24 uur.
  3. Goede organisatie van de uitvaart
  4. Bekwaam personeel
  5. Doelmatige klachtenafhandeling
  6. Jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek

Zie voor meer informatie over het keurmerk: www.keurmerkuitvaartzorg.nl.

Bovendien zorgen wij ervoor dat de uitvaartverzorgers financieel niet afhankelijk zijn van de keuzes die de klant maakt omtrent de uitvaart. Dit voorkomt onwenselijke prikkels bij de advisering van de klant.

uitvaart nijmegen

Dit zeggen anderen over ons

Alles prima

Prettig, persoonlijk, keurig verzorgd maar niet stijf.
- Haarlem