Een uitvaart zelf regelen

Wanneer een dierbare komt te overlijden, wilt u het afscheid graag zo persoonlijk mogelijk maken. Op een manier die de overledene eer aandoet, zoals u uw dierbare kende. Misschien wilt u om deze reden deze uitvaart zelf regelen. Waar moet u rekening mee houden, en wat zijn daar de voor- en nadelen van?

overlijden in het buitenland
maashorst

Kosten

Een uitvaartonderneming in de arm nemen is niet verplicht bij een overlijden. Wanneer u besluit het afscheid volledig zelf te regelen, kan dat in de kosten schelen. Misschien zijn er onder de nabestaanden mensen die u belangeloos of voor een kleine bijdrage kunnen helpen met de zaken die geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld de koffietafel of de bloemen op de kist.

Voordeel hiervan is dat (wanneer u het niet bezwaarlijk vindt om dit te vragen) deze hulp het afscheid niet alleen budgetvriendelijker, maar ook persoonlijker kan maken. Nadeel is de onvermijdelijke zakelijke kant. Zorg ervoor dat u duidelijke afspraken maakt over de prijs en wat de wederzijdse verwachtingen zijn, ondanks de emoties. Juist met een uitvaart wilt u hier geen stress van ondervinden of achteraf teleurgesteld worden.

Keuzevrijheid in uitvaartverzorging

Een uitvaart zelf regelen betekent dat u zelf iedere stap die gezet moet worden naar eigen inzicht kunt doen. Of juist per stap een leverancier naar keuze kunt betrekken als deeldienst. Voordeel hiervan is dat u leveranciers kunt uitzoeken die u op verschillende aspecten van het afscheid meer aanspreken, om zo de uitvaart te realiseren die passend is voor de overledene. Nadeel is dat het erg veel regelwerk is, terwijl u beperkt bent in de tijd die u heeft om de uitvaart te plannen. Dat kan overweldigend zijn, waardoor u de uitvaart in een waas beleeft.

Als uitvaartverzorger kan Klopper en Kramer u volledig ontzorgen, maar wij kunnen u ook voorzien van advies en begeleiding bij de stappen die u liever zelfstandig wilt nemen bij het regelen van een uitvaart.

voorbespreking
eigen uitvaart regelen

Afsluiting door administratie

Bij een uitvaart zelf regelen komen naast veel emoties ook veel administratieve taken kijken. Bijvoorbeeld het regelen van de overlijdensakte en drukwerk, de wilsbeschikking in kaart brengen en het afhandelen van persoonlijke rekeningen. Administratiewerk zelf afhandelen kan u een gevoel van afsluiting geven, maar ook stressvol zijn als u hier niet thuis in bent. Zeker wanneer emoties volop aanwezig zijn. De administratieve afhandeling uit handen geven aan een uitvaartondernemer betekent meer rust voor u, omdat een uitvaartonderneming zoals Klopper en Kramer feilloos zijn weg kent in de administratieve zaken die komen kijken bij een uitvaart. Bijvoorbeeld het afsluiten van eventuele social media accounts van uw dierbare overledene.

De uitvaartverzekering

Wanneer de overledene een uitvaartverzekering had, kunnen hier al bepaalde zaken al in beschreven staan voor de uitvaart van uw dierbare. Dat neemt zorgen weg bij u als nabestaande, wanneer u kiest voor de uitvaart zelf regelen. Ook de financiële kant kan hiermee (grotendeels) gedekt zijn. Toch kunnen uitvaartverzekeringen ook beperkingen met zich meebrengen waardoor het niet voor iedereen de juiste keuze is. Een depositofonds kan een alternatieve keuze zijn die meer vrijheid biedt aan zowel de nabestaande als de overledene. Over wel of geen keuze voor een uitvaartverzekering kunt u hier meer lezen.

Begrafenis Nijmegen - Klopper & kramer

Volledig of deels ontzorgen

Wanneer u kiest voor een uitvaart zelf regelen, komt er in korte tijd veel op u af qua regelwerk en emoties. Maar wanneer u kiest voor een ervaren uitvaartonderneming die de volledige uitvaartzorg of een door u gekozen deel daarvan uit handen neemt, kan dit rust in hoofd en hart bieden. Met de expertise van Klopper en Kramer die wij inmiddels al meer dan 100 jaar bieden, is de uitvaart van uw dierbare in goede handen. Wilt u een uitvaart zelf regelen, of hierbij gebruik maken van deeldiensten? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.