Bel voor directe hulp in het geval van overlijden

Begraven of cremeren?

Begraven of cremeren?

Heeft u er wel eens over nagedacht Uw beslissing zal waarschijnlijk gebaseerd zijn op praktische, gevoelsmatige dan wel religieuze voorkeuren.

Begraven

Als u graag een plek heeft om naar toe te gaan en bij uw dierbare te zijn, dan kunt u overwegen om die dierbare te begraven. Begraven kan op verschillende manieren en plekken.
Zo zijn er:

 • Zandgraven;
 • Keldergraven;
 • Bovengrondse graven;
 • Speciale kindergraven;
 • Gemeentelijke, algemene en bijzondere begraafplaatsen;
 • Christelijke, Joodse en Islamitische begraafplaatsen;
 • Natuurbegraafplaatsen.

Volgens de wet mag het lichaam niet zonder omhulsel begraven worden. Zodra een lichaam is begraven, vergaat het langzaam. Dit proces duurt een aantal jaren. Daarom staat er in de wet dat een graf pas na tien jaar geruimd mag worden (grafrust). In samenspraak met de gekozen begraafplaats kiest u voorafgaand aan de uitvaart een graf uit. Enige tijd na de begrafenis kan er een grafbedekking worden geplaatst. Of en welk monument u plaatst, hangt uiteraard af van uw persoonlijke voorkeur. De regels hiervoor verschillen per begraafplaats.

Cremeren

Bij een crematie wordt het lichaam op een zeer hoge temperatuur in een speciale oven verbrand. Dit proces duurt gemiddeld vijf kwartier en vindt meestal plaats op de dag van de uitvaart. Gemiddeld blijft er zo’n drie kilo as over, die door het crematorium in een speciale koker gedaan wordt. Nadat de as 30 dagen in het crematorium is bewaard (wettelijk termijn) kunt u over de as van uw dierbare beschikken. De tussenliggende tijd kunt u benutten om te bedenken welke asbestemming het beste bij de overledene past.
U kunt bijvoorbeeld:

 • de as verstrooien op een bijzondere plek;
 • de as laten verwerken in een sieraad;
 • een urn laten maken voor de as en die verdelen onder familie en/of vrienden;
 • de as laten bijzetten in een graf bij een andere dierbare overledene of in een columbarium (urnenmuur).

Uiteraard willen wij u graag helpen de juiste keuze te maken.
Bel voor een afspraak: 024-323 4444 of neem contact met ons op.

Leg uw wensen vast. Wel zo rustig.

Uw wensen, uw gevoel: daar bestaat geen standaard voor. Door onze ervaring weten wij dat het rust geeft wanneer u uw wensen bespreekt en vastlegt. Geheel vrijblijvend en kosteloos kunnen we in gesprek gaan en geven wij inzicht in de mogelijkheden.

Leg uw wensen vast. Wel zo rustig.

Uw wensen, uw gevoel: daar bestaat geen standaard voor. Het is onze ervaring dat het rust geeft wanneer u uw wensen rondom een uitvaart bespreekt en vastlegt. Geheel vrijblijvend en kosteloos kunt u uw wensen met ons bespreken en geven wij inzicht in de mogelijkheden.

Copyright © Klopper & Kramer 2021

Marketing door online marketingbureau Aanpoters