Begraven of cremeren?

Begrafenis

Een van de grootste keuzes die moet worden gemaakt bij iedere uitvaart, is de keuze voor begraven of cremeren. Begraven was in Nederland lange tijd de norm. In 1914 vond de eerste crematie plaats. Inmiddels kiezen steeds meer mensen voor een crematie.

De keuze voor begraven of cremeren kan lastig zijn, of het nu om uw eigen uitvaart gaat of om de uitvaart van een dierbare. Hieronder vindt u meer informatie over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van begraven en cremeren.

Begrafenis Nijmegen - Klopper & kramer

Begraven

Een begrafenis kan een prettige keuze zijn, omdat nabestaanden een plek hebben om naartoe te gaan om bij de overledene te zijn en hem of haar te gedenken. Deze plek kan heel persoonlijk worden gemaakt en het kan voor nabestaanden prettig zijn om het graf te verzorgen of bijvoorbeeld bloemen te brengen. Dit kan helpen bij het rouwproces. Bovendien is het bij een begrafenis voor de nabestaanden vaak prettig dat zij tot het allerlaatste moment bij het afscheid aanwezig kunnen zijn. Nabestaanden kunnen zien dat de kist het graf ingaat. Ook dit kan helpen bij de rouwverwerking.

Minpunten bij een begrafenis zijn het grafonderhoud en de hogere kosten (grafrecht 20 jaar en bijdrage onderhoud begraafplaats en het grafmonument).

Begraafplaatsen

Begraven kan op verschillende manieren en plekken. U kunt het soort graf en de begraafplaats zelf kiezen. Zo zijn er zandgraven, keldergraven, bovengrondse graven, natuurgraven. En zijn er gemeentelijke-algemene begraafplaatsen, kerkelijke-parochiebegraafplaatsen en natuurbegraafplaatsen.

In samenspraak met de gekozen begraafplaats kiest u voorafgaand aan de uitvaart een graf uit. Enige tijd na de begrafenis kan er een grafbedekking worden geplaatst. Of en welk monument u plaatst, hangt uiteraard af van uw persoonlijke voorkeur. De regels hiervoor verschillen per begraafplaats.

uitvaartverzekering

Natuurbegraven

Wanneer u twijfelt tussen begraven of cremeren kunt u ook kiezen voor een graf op een natuurbegraafplaats. Een natuurgraf is gelegen in een natuurrijke omgeving, zoals een bos of de heide. Nabestaanden kunnen in alle rust door het landschap wandelen en het graf bezoeken zonder geconfronteerd te worden met grafstenen en –monumenten van andere overledenen. Dit geeft nabestaanden de rust die zij nodig hebben om het verdriet een plaats te kunnen geven. Aan een natuurbegrafenis zitten minder extra kosten verbonden dan aan een reguliere begrafenis en de ecologische voetafdruk is kleiner.

Cremeren

Bij een crematie wordt het lichaam op een zeer hoge temperatuur in een speciale oven verbrand. De as wordt door het crematorium in een speciale koker gedaan. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen de as op een speciale plek te bewaren of uit te strooien.

Het uitstrooien van de as is opnieuw een fijn moment om samen te komen, te rouwen en herinneren op te halen. Het is ook mogelijk de as te laten verwerken in een sieraad of bij te zetten in een graf van een andere dierbare overledene of in een columbarium.

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis, omdat u niet te maken heeft met grafkosten, en heeft een kleinere ecologische voetafdruk. Een nadeel kan zijn dat er niet in alle gevallen een vaste gedenkplaats is voor alle nabestaanden, bijvoorbeeld wanneer de direct familie ervoor kiest de as uit te strooien of thuis te bewaren.

begraven of cremeren

Begraven of cremeren? Leg uw wensen vast

Nabestaanden weten lang niet altijd of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Zij komen voor een lastige keuze te staan in een emotioneel zware periode. Wanneer u een voorkeur heeft voor begraven of cremeren is het verstandig deze aan uw dierbaren kenbaar te maken. U kunt ook uw wensen op papier vast laten leggen. Wij helpen u daar graag bij. Ook wanneer u er nog niet uit bent, kunnen wij u helpen de juiste keuze te maken. 

Dit zeggen anderen over ons

Alles prima

Prettig, persoonlijk, keurig verzorgd maar niet stijf.
- Haarlem